Powermindcoach je kunt veel meer dan je denkt

Je bent tot veel meer in staat dan je denkt!

Je bent tot veel meer in staat dan je denkt!

Misschien voel je het wel, bij jezelf, dat je gewoon weet dat je tot veel meer in staat bent dan je nu bereikt hebt. En toch lukt het niet. Je doelen behalen, financieel vrij worden, een succesvol bedrijf neerzetten, die dure auto kopen, dat vrijstaande huis, welke dromen of doelen je dan ook maar hebt. Hoe kan dat toch? Waarom lukt het jou niet en een ander wel? Zij zijn toch niet beter dan jij?

Zonder het te weten word je beperkt

Okay, hoe dan? Je zult je wellicht afvragen hoe je beperkt wordt, want we leven hier in een vrij land. Dat klopt, maar ik heb het meer over ons verleden. Van jongs af aan word je beperkt: je ouders, school, de omgeving waar je opgroeit, alle indrukken die jij in je leven hebt opgedaan, kunnen een bijdrage leveren aan jouw begrenzing van je eigen mogelijkheden. als jij niet uit een ondernemersgezin komt, zal je hoogstwaarschijnlijk niet gestimuleerd worden in het ondernemerschap. Ik herinner bijvoorbeeld mijn vader die altijd zei: “Ondernemen? Niets voor mij, laat mij maar voor een baas werken”. Mijn opa (zijn vader) was wel ondernemer. Ik weet niet precies wat daar gespeeld heeft, ik was nog te jong toen mijn opa overleed, maar ik had het nu wel interessant gevonden om te horen waar dat vandaan kwam. Toen ik zelf ondernemer werd, was mijn vader ook al overleden, dus ik heb het hem eigenlijk nooit gevraagd.

Maar al die ervaringen uit het verleden spelen een rol in hoe jij in het leven staat en kunnen jou dus ook beperken, zonder dat je het bewust doorhebt.

Een simpel voorbeeld

is dit een stoel of meer?

Dit is een stoel. Toch? Ik denk dat we het daar wel over eens kunnen zijn? Maar voor een klein kind is het veel meer. Het is iets om op te zitten, om te klimmen, om vanaf te springen, een trappetje om bij de koekjestrommel te komen, een verstopplek, een trein, een raceauto, een raket, en ga zo maar door. De verbeelding van een kind is bijna oneindig. Wat jij wil dat het is, is het, geen enkele twijfel. En toch, omdat iedereen zegt dat het een stoel is, kan je het op een gegeven moment alleen nog maar zien als een stoel. En vanaf dat moment word je feitelijk beperkt in je creatieve brein. Mijn favoriete televisieseries vroeger waren “The A team” en “MacGyver”. Ik was altijd weer benieuwd welke uitvindingen er gedaan werden in  de programma’s. En natuurlijk “Knightrider”, want elke aflevering had KITT weer een nieuw gadget. Eigenlijk ben ik dus altijd wel geïnteresseerd geweest hoe je met bestaande middelen nieuwe zaken kon bedenken.

Maar je beperkt jezelf ook!

Zonder het te weten beperk je jezelf ook! nu wordt het interessant, want waarschijnlijk ben jij ervan overtuigd dat jij jezelf niet beperkt. En toch is het zo. Met twee simpele uitdagingen kan ik het bewijzen. Ik wil graag dat je de uitdagingen per uitdaging leest, uitvoert en dan pas weer verder leest.

Uitdaging 1

Ik wil dat jij je hand zo hóóg mogelijk opsteekt. Het maakt mij helemaal niet uit welke hand, dat mag je zelf weten. Steek hem zo hóóg mogelijk op en noteer het punt tot waar je komt. Zet als het ware een denkbeeldige lijn of stip op de behaalde hoogte. Mocht je met 2 personen deze uitdaging doen, vraag dan of de ander zijn of haar hand/vinger op die hoogte wil houden. Wanneer je dit gedaan hebt, begin je aan uitdaging 2.

 

Uitdaging 2

Okay, nu daag ik je uit om bóven dat punt van net uit te komen! Een vingertopje is al voldoende, maar zorg ervoor dat je boven dat punt van net uitkomt. En, gelukt? Gefeliciteerd! Dan hoor je bij het overgrote deel van de mensheid. Iedereen die ik deze uitdaging geef, lukt het om de tweede keer hoger te komen. En dan is het nu tijd voor de realisatie.

De realisatie

De realisatie leid ik in met de volgende vraag: “als je de tweede keer hoger kwam, waarom heb je dat de eerste keer niet gedaan? Waarom heb je de eerste keer dat punt niet gehaald? Ik heb je tenslotte geen enkele beperking opgelegd….”. Bam! Ik ben benieuwd hoe jij hier op antwoordt. Want lees maar eens terug bij de eerste uitdaging. Ik vraag je alleen je hand zo hóóg mogelijk op te steken, ik benadruk hoog zelfs. Je zou kunnen zeggen dat je de tweede keer hoger komt, omdat je een richtpunt hebt. Okay, fair enough, en tóch beantwoordt het niet mijn vraag. Want wat jij de tweede keer deed om hoger te komen, had je óók de eerste keer kunnen doen. Toch?

De werking van kaders

Bovenstaand is niet bedoeld als aanval, maar toont de werking van kaders aan. Onbewust heb je jezelf binnen een kader geplaatst en binnen dat kader haal jij het maximale eruit. Alleen door dat kader ter discussie te stellen, door je uit te dagen verder te gaan, lukt het om door dat kader heen te breken en er meer uit te halen.

Misschien zat je terwijl je mijn blog leest en bij de eerste uitdaging uit kwam en heb je vanuit die positie je hand zo hoog mogelijk opgestoken. Bij de tweede uitdaging ben je misschien wel gaan staan. Of stond je al, en ben je bij de tweede uitdaging op je tenen gaan staan, of heb je een sprongetje gemaakt. Je had ook op je stoel kunnen gaan staan, op je bureau of tafel, je had kunnen zeggen dat het plafond je momenteel tegenhoudt je hand nog hoger op te steken, enzovoort. En dat bedoel ik dus met kaders.

Okay, maar wat dan nu

Dit is in mijn ogen een simpel voorbeeld van hoe kaders ons kunnen beperken. Maar hoeveel kaders hebben we eigenlijk? Hoeveel worden we beperkt in ons doen en laten zonder dat we het bewust door hebben? En misschien nog wel belangrijker, hoe komen we van die beperkingen af? Dat is waar coaches om de hoek komen kijken.Één van mijn coaches heeft het heel treffend verwoord:

We’ve put ourselves in a box and you need somebody outside the box to look on the label and see what’s inside – JT Foxx

Oftewel, je hebt een extern iemand nodig die van buiten af kijkt wat er in jou zit. Tenslotte zie je je eigen blind spots niet. Daarom hebben alle topsporters ook meerdere coaches, omdat zij het beste uit zichzelf willen halen en topprestaties neer willen zetten. En ook succesvolle zakenmensen hebben meerdere coaches, omdat persoonlijke ontwikkeling de sleutel tot succes is.

Hoe nu verder

Hopelijk heb ik je een eerste zetje kunnen geven in het doorbreken van je kaders, of in ieder geval aan het denken gezet. Want elke verandering begint tenslotte met bewustwording. Voel jij dat er meer in jezelf zit dan je er nu uit weet te halen, wil jij in jezelf en je toekomst investeren en sta je open voor verandering, nodig ik je van harte uit contact met me op te nemen. In een gratis intakegesprek bespreken we jouw situatie en kijken we welke opties het beste aansluiten bij jouw ambities. Ik zal je een vrijblijvend advies geven en mocht ik niet de juiste coach voor jou zijn, zal ik kijken aan wie ik je eventueel kan koppelen in mijn netwerk. Kijk op Executive Coaching om te kijken welke diensten lever of op Testimonials om de ervaringen van andere klanten te lezen en zien. Wil je meteen een afspraak inplannen, kan dat via mijn online agenda:

https://calendly.com/erwin-wils

Ik zou het ontzettend gaaf vinden als jij mijn volgende succesverhaal wordt!